W dniu 17.12.2019 roku odbyła się wizyta studyjna w Browarze Van PUR S.A. oddział Koszalin, w której uczestniczyli studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (sem. V), Wydziału Mechanicznego. Udział wzięło 14 osób. Celem wizyty było zapoznanie studentów z techniką i technologią produkcji piwa w Browarze Koszalin firmy Van Pur S.A., który wytwarza średnio 140 rodzajów piw w tym około 60% tej produkcji przeznaczona jest na eksport. Studenci zostali zapoznani z zasadami BHP oraz wytycznymi systemu HACCP w Browarze, mieli możliwość obserwacji pracy technologa na warzelni, fermentowni i leżakowani oraz podczas rozlewu i magazynowania piwa. Oprócz aspektów technologicznych produkcji piwa niewątpliwie atutem wizyty studyjnej było spotkanie z technologami pracującymi w Browarze oraz możliwość obserwowania ich zadań w pracy. Niektórzy z tych pracowników to absolwenci kierunku technologia żywności i żywienie człowieka czy kierunku budowa i eksploatacja maszyn, Wydziału Mechanicznego Politechniki Koszalińskiej, co wywarło na studentach ogromne wrażenie i zainteresowanie.